top of page

Healen Van Een Gebroken Hart Is Makkelijk

Bijgewerkt op: 14 jul. 2023


Het verliezen van een geliefde is een emotioneel traumatische gebeurtenis die we hoogstwaarschijnlijk allemaal weleens moeten ondergaan. Ook ik heb mijn portie gehad. Een gebroken hart en liefdesverdriet is niet makkelijk. Het kan je het gevoel geven dat je de bodem van de put hebt bereikt en dat er geen uitweg meer is. Maar er is een andere manier om naar dit verdriet te kijken waardoor je het kunt ombuigen in iets positiefs zodat het minder pijnlijk is.

In deze blog neem ik de pijn dat met een gebroken hart komt serieus, het is tenslotte echt. Maar ik wil je ook inspireren om op een positieve en constructieve manier met je verdriet om te gaan. In plaats van te blijven hangen in negatieve emoties, wil ik je laten zien hoe je kunt leren en groeien van je ervaringen.Wat is een gebroken hart eigenlijk echt?

Een "gebroken hart" is een term, een figuurlijke uitdrukking, we weten allemaal dat een hart niet letterlijk fysiek breekt. In plaats daarvan verwijst de term “gebroken hart” naar een intense emotionele pijn die we voelen als gevolg van het verlies van een geliefde of het einde van een relatie. Oftewel, liefdesverdriet.Heeft liefdesverdriet altijd te maken met het verlies van de liefde of een geliefde?Liefdesverdriet is een van de meest pijnlijke emoties die wij mensen kunnen ervaren. Het verliezen van een geliefde kan intense gevoelens van mislukking, eenzaamheid, frustratie en boosheid veroorzaken. Het kan ons fysiek en emotioneel uitputten en ons vermogen om te functioneren in ons dagelijks leven heel negatief beïnvloeden wanneer we niet goed weten hoe we met de pijn moeten omgaan.


Hoewel het nodig en gezond is om onze emoties volledig te voelen en accepteren, is het belangrijk om niet te lang te blijven zwelgen in deze emoties. Zeker als ondernemer kan je het je niet veroorloven om te lang in een staat van zelfmedelijden en lage energie te verkeren.Een gebroken hart is het mooiste geschenk of de pijnlijkste ondergang, jij hebt de keuze.Waarom kan een gebroken hart een geschenk zijn en één van de belangrijkste leermomenten in ons leven?

Zoals ik het zie is het ''verliezen'' van een geliefde, het ervaren van liefdesverdriet, een uitnodiging om aan onszelf te werken en te evolueren als persoon.


Wanneer we een gebroken hart hebben, worden we gedwongen om onze gevoelens en emoties onder ogen te zien en te accepteren wat er is gebeurd. Dit kan een intense periode van rouw en verdriet met zich meebrengen met alle gevolgen van dien, of het kan leiden tot een diepere zelfreflectie en een verhoogd bewustzijn van onszelf. We kunnen patronen ontdekken in ons gedrag en onze keuzes, en als we willen biedt het ons de kans om onszelf te herontdekken en onze passies en doelen opnieuw te evalueren. Oftewel, onze eigen waarden en prioriteiten te herzien.Wie ben jij zonder de mening, visie en invloed van een partner? Wie ben jij echt wanneer je alle ruimte krijgt om jezelf te zijn?Uiteindelijk kan het verliezen van een geliefde een positieve ervaring zijn als we bereid zijn te groeien in ons bewustzijn en open staan voor andere manieren dan we tot nu toe hebben geprobeerd. Met zo’n instelling is het een stuk makkelijker om te gaan met liefdesverdriet en een gebroken hart.Ja Quin, dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan!I know, maar het is serieus echt veel makkelijker dan je nu denkt. Ik ben ervan overtuigd, omdat ik dit meerdere keren heb bewezen met verschillende cliënten (en natuurlijk in mijn persoonlijke ervaringen), dat je in minder dan een week over je gebroken hart heen kunt zijn. Door simpelweg je focus te verleggen.


Wanneer we in een toestand van liefdesverdriet verkeren, ligt onze focus op wat we hebben verloren. We denken alleen maar aan die andere persoon die we niet meer in ons leven hebben. De focus ligt op het gebrek van iets waar we enorm naar verlangen. We leggen de focus buiten onszelf en daarmee ondermijnen we onze eigen identiteit en potentieel.


Door te blijven hangen in het verlangen naar de ander en wat we hebben verloren, blijven we vastzitten in ons verdriet en kunnen we niet vooruitgaan. Je zegt dan eigenlijk dat de aanwezigheid van die andere persoon belangrijker is dan de relatie die je met jezelf hebt.En dat is niet zo, toch? Jij bent toch belangrijker?Er is een reden dat de relatie is verbroken. Want als het goed was geweest, was het bij je gebleven. Iets dat niet bij jou blijft, past op dat moment niet bij jouw situatie, energie of persoonlijke behoeften en zal moeten wijken voor dingen en mensen die beter bij jouw huidige omstandigheden passen. Er is een waardevolle boodschap te vinden in elke situatie, dus ook in het “verliezen” van een geliefde. En ik durf te garanderen dat de boodschap te maken heeft met persoonlijke ontwikkeling, met het verhogen van je bewustzijn.


Je hebt deze relatie zelf aangetrokken en je bent zelf (mede)verantwoordelijk voor het beëindigen ervan, ook al zie je dat nu misschien nog niet. Door een bepaalde energie uit te geven en door jouw level van bewustzijn, heb je deze persoon en situatie op je afgeroepen omdat er een les te leren is.


Wat de boodschap en de les is, kun je ontdekken door eerlijk naar jezelf te kijken. Introspectie helpt je bewuster worden van jouw gedrag, jouw (non-verbale) communicatie en jouw emotionele reacties. Deze bewustwording en het vinden van de boodschap is een persoonlijk proces dat tijd en inspanning vergt en leidt altijd tot persoonlijke groei en ontwikkeling.


Je wint dus altijd!

Wat kun je doen om je mind te shiften zodat je het “verliezen” van je geliefde kunt zien als een geschenk?

Test eerst eens waarom dit “verlies” zoveel pijn doet. Naast het “verliezen” van een echte liefdesrelatie waarin je een diepe en liefdevolle verbinding had, kunnen er ook andere, minder gezonde redenen zijn die de pijn en het liefdesverdriet veroorzaken.Was het echte liefde of…? • Gewenning: Soms kan het verlies van een partner ook pijn doen omdat je gewend bent aan de aanwezigheid van die persoon in je leven. Dit kan ook gebeuren als de relatie niet altijd even gezond was, maar je nog steeds gehecht was aan de gewoontes en routines die je samen had.

 • Medeafhankelijkheid: In sommige gevallen kan het verlies van een partner ook pijnlijk zijn omdat de relatie gebaseerd was op medeafhankelijkheid. Medeafhankelijkheid ontstaat wanneer je je eigenwaarde en geluk laat afhangen van de ander. Als de relatie dan eindigt, kan dit gevoelens van verlies, eenzaamheid en een gebrek aan eigenwaarde veroorzaken.

 • Verlies van toekomstperspectief: Als je partner overlijdt of de relatie eindigt, kan dit ook het verlies van toekomstperspectief betekenen. Je had wellicht plannen gemaakt voor de toekomst samen, zoals trouwen, kinderen krijgen of samen oud worden, die nu niet meer uitkomen. Dit kan het verlies nog pijnlijker maken.

 • Verlies van veiligheid en stabiliteit: Als je partner wegvalt, kan dit ook het gevoel van veiligheid en stabiliteit in je leven aantasten. Dit kan vooral moeilijk zijn als je partner de persoon was die altijd voor je zorgde, je steunde en je beschermde. Het verlies van deze veiligheid en stabiliteit kan veel pijn doen en tot gevoelens van onzekerheid en angst leiden.Het is goed om je bewust te zijn van de daadwerkelijke reden achter je pijn zodat je de pijn wellicht een andere, misschien minder zware, betekenis kan geven. Want wanneer er bijvoorbeeld sprake is van medeafhankelijkheid, dan mag je dankbaar zijn dat de relatie is beëindigd. Medeafhankelijkheid is geen solide basis voor een gezonde liefdesrelatie en wijst op gebrek aan zelfliefde en zelfvertrouwen. Iets waar je mee aan de slag mag (anders blijf je dezelfde soort partners en situaties aantrekken).Wat de echte reden van jouw liefdesverdriet ook is, zelfkennis, autonomie en ambitie is de oplossing!Ik heb deze blog geschreven om jou te inspireren hiermee aan de slag te gaan. Om je op weg te helpen geef ik je oefeningen die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van deze eigenschappen zodat je je focus weerlegt en je pijn in creatieve en constructieve banen kunt leiden. Zo shift je jouw mind set en trek je met jouw vernieuwde energie meer positieve resultaten en andere soorten situaties en mensen aan.De volgende informatie met oefeningen zijn lifechanging en garanderen meer geluk in je leven!1. ZELFKENNIS

Stel je voor dat je een avontuurlijke reis gaat maken door een onbekend landschap. Je hebt een kaart en een kompas bij je om je te helpen de weg te vinden.


Tijdens je reis kom je verschillende uitdagingen tegen, zoals steile bergpaden, ondoordringbare bossen en rivieren vol met stroomversnellingen. Je hebt ook momenten van euforie en voldoening wanneer je prachtige uitzichten bereikt en moeilijke obstakels overwint.


Naarmate je reis vordert, begin je jezelf beter te leren kennen. Je merkt dat je bepaalde kwaliteiten hebt, zoals doorzettingsvermogen en moed, die je helpen om door te gaan als de reis zwaar wordt. Je ontdekt ook dat je soms onzeker bent en dat je behoefte hebt aan aanmoediging en ondersteuning van anderen.


Als je beter begrijpt wie je bent en wat je nodig hebt, kun je betere beslissingen nemen en de juiste keuzes maken. Je weet welke richting je op moet gaan en welke hulpmiddelen je nodig hebt om je doelen te bereiken. Je voelt je zekerder en meer op je gemak tijdens je reis.


Dit is wat zelfkennis betekent: jezelf leren kennen door middel van ervaringen en uitdagingen, en bewust worden van je sterke en zwakke punten, je behoeften en verlangens. Het stelt je in staat om jezelf te begrijpen en betere keuzes te maken, zodat je uiteindelijk de reis kunt maken die het beste bij jou past. Om zelfkennis op te doen is het belangrijk dat je open en nieuwsgierig bent, je regelmatig de tijd neemt voor zelfreflectie, je authentiek bent, een empathisch vermogen ontwikkelt en jezelf accepteert zonder oordelen.Hier zijn een paar oefeningen die je hierbij kunnen helpen


 • Reflecteer regelmatig en denk na over je gedachten, gevoelens, overtuigingen en waarden. Journaling kan hierbij helpen zodat je kunt teruglezen en patronen leert herkennen.

 • Vraag feedback aan anderen over hoe zij jou zien en hoe je op hen overkomt en vergelijk dat met hoe je zelf denkt en wil dat je overkomt.

 • Onderzoek je persoonlijkheidstype en je sterke en zwakke punten, bijvoorbeeld met behulp van persoonlijkheidstests of meer spirituele tools zoals astrologie, numerologie en het Human Design systeem.

 • Wees open en nieuwsgierig over jezelf en de wereld om je heen. Probeer nieuwe ervaringen op te doen die buiten je comfortzone liggen en test je capaciteiten.2. AUTONOMIE

Stel je voor dat je een kind bent dat net heeft leren fietsen. In het begin had je de hulp van je ouders of een vriend nodig om je te ondersteunen en je evenwicht te bewaren. Maar naarmate je meer ervaring kreeg, begon je zelfverzekerder te worden en kon je zonder hulp fietsen.

Op een dag beslis je om alleen naar het park te fietsen om te spelen met je vrienden. Je ouders geven je de vrijheid om alleen te gaan, omdat ze weten dat je de vaardigheden hebt om veilig te fietsen en de weg te vinden. Je voelt je trots en opgewonden om zelfstandig op pad te gaan.


Dit gevoel van trots en opwinding is wat autonomie betekent. Het gaat erom dat je de vrijheid hebt om je eigen beslissingen te nemen en je eigen acties uit te voeren, omdat je weet dat je de capaciteiten en vaardigheden hebt om het te doen. Net zoals je ouders je de autonomie gaven om alleen naar het park te fietsen, is het belangrijk dat we in ons dagelijks leven de autonomie hebben om onze eigen keuzes te maken en onze eigen doelen na te streven, zodat we ons trots en opgewonden voelen over onze prestaties en beslissingen.


In de psychologie verwijst autonomie naar de mate waarin je het gevoel hebt dat je controle hebt over je eigen leven en beslissingen, en dat je in staat bent om je eigen doelen en waarden na te streven. Autonomie wordt beschouwd als een belangrijke psychologische behoefte voor mentaal welzijn.


Om autonomie te ervaren is het belangrijk om zelfbepaling (het vermogen om je eigen doelen, waarden en interesses te identificeren en ernaar te handelen), competentie (het gevoel dat je de vaardigheden en capaciteiten hebt om uitdagingen aan te gaan en succesvol te zijn) en verbinding (het hebben van relaties en interacties met anderen die ondersteunend zijn en ons helpen ons volledig te ontplooien) te beoefenen en ontwikkelen.

Hier zijn een paar oefeningen die je hierbij kunnen helpen


 • Neem de tijd om je eigen waarden, doelen en interesses te identificeren, schrijf ze op of maak een visionboard en maak alleen nog maar keuzes die daarop gebaseerd zijn.

 • Daag jezelf uit om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en zoek naar nieuwe ervaringen die je uitdagen en helpen groeien. Start bijvoorbeeld een nieuwe hobby.

 • Breid je netwerk uit en maak verbinding met mensen die je aanmoedigen en je helpen je doelen te bereiken.

 • Streef naar zelfkennis en bewustzijn, zodat je beter begrijpt wat je nodig hebt om je volledig te kunnen ontplooien. Lees bijvoorbeeld boeken over psychologie of verdiep je in meer spirituele zaken zoals astrologie, numerologie en het Human Design systeem.

3. AMBITIE Stel je eens voor dat je als kind altijd al droomde van het worden van een astronaut. Je keek op naar de sterrenhemel en fantaseerde over het ontdekken van nieuwe planeten en het maken van de meest bijzondere reizen door de ruimte.


Op een dag besluit je om serieus werk te maken van deze droom. Je gaat hard werken op school en haalt de beste cijfers, je leest boeken over de ruimte en de wetenschap erachter, en je zoekt mensen op die dezelfde droom hebben om van hen te leren.

Je realiseert je dat het waarmaken van deze droom niet gemakkelijk zal zijn, maar je blijft vastberaden en volhardend. Je blijft leren en groeien, en je zet alles op alles om je doel te bereiken.


Dat is wat ambitie is: het hebben van een droom of doel voor de toekomst en alles doen wat nodig is om deze te verwezenlijken. Het gaat om hard werken, doorzettingsvermogen en het streven naar het beste wat je kunt bereiken, ongeacht de obstakels die je onderweg tegenkomt. Ambitie is de motor achter persoonlijke groei en het bereiken van succes. Het hebben van ambitie is belangrijk omdat het ons helpt ons volledige potentieel te benutten, uitdagingen te overwinnen en ons leven zinvol te maken. Wanneer je ambitieus bent heb je een passie en een duidelijk doel, doorzettingsvermogen en een natuurlijke zelfdiscipline.Hier zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om je ambitie te ontdekken


 • Maak een lijst van je interesses en passies: Schrijf alles op wat je interesseert en waar je gepassioneerd over bent. Kijk vervolgens naar gemeenschappelijke thema's en interesses en probeer een doel te formuleren dat hierop aansluit.

 • Visualiseer je toekomstige succes: Visualiseer waar je wilt zijn en wat je wilt bereiken. Hoe ziet je leven eruit als je je doel hebt bereikt? Schrijf het op en maak er een visiebord van om jezelf te motiveren.

 • Maak een actieplan: Schrijf de stappen op die je moet nemen om je doel te bereiken. Maak de stappen zo concreet mogelijk en verdeel ze in kleine en haalbare doelen.

 • Zoek inspiratie: Zoek mensen op die je inspireren en die je kunnen helpen je doelen te bereiken. Lees ook boeken of artikelen over succesverhalen of leer van anderen die in het verleden succesvol zijn geweest.

 • Stel jezelf uitdagingen: Daag jezelf uit om je grenzen te verleggen en nieuwe dingen te proberen. Dit kan je helpen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en te groeien.

 • Blijf leren: Blijf leren en groeien, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen, het lezen van boeken of het bijwonen van workshops. Zo blijf je gemotiveerd en krijg je nieuwe inzichten en ideeën.Als je met deze informatie en oefeningen aan de slag gaat, zul je een sterk gevoel van persoonlijke groei en voldoening ervaren. Problemen veranderen in uitdagende ervaringen waarin je plezier beleeft, obstakels veranderen in bouwblokken voor een sterke fundering en liefdesverdriet wordt de brandstof van jouw persoonlijke ontwikkeling en groei.


En vergeet niet, niks is voor altijd. De pijn is niet voor altijd, er komen altijd mooiere dagen aan. Als je het innerlijke werk doet zul je op een dag gelukkig zijn, zelfs zonder een geliefde partner in je leven. Of je komt een nieuwe geliefde tegen waar je zielsgelukkig mee zult zijn. Of! Je oude vlam komt weer op je pad en dankzij het innerlijke werk dat je hebt gedaan ben je nu wel klaar voor een liefdevolle relatie. Want terwijl jij je focust op positieve dingen die jou energie geven, gebeuren er wonderen op de achtergrond.


Alles is mogelijk maar er is één ding zeker, zodra jij je focus weerlegt ervaar je direct een gevoel van balans en harmonie in je dagelijks leven terwijl je werkt aan het creëren van je droomleven.


Ik wens voor jou dat deze blog je heeft geïnspireerd en dat de tips een verschil mogen maken in de manier waarop je naar liefdesverdriet kijkt en het de pijn (een beetje) verzacht. Met betrokkenheid en liefde heb ik deze blog voor jou geschreven. Ik zou het leuk vinden als je onder deze blog een reactie achterlaat als waardering. En mocht je persoonlijke begeleiding wensen bij het opdoen van zelfkennis, het ontwikkelen van autonomie en het ontdekken van je ambities, you know where to find me.233 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT?

bottom of page